Op zoek naar een…?

Houtrot

Houtrot is een aantasting in hout wat kan worden veroorzaakt door indringend vocht. Hierdoor ontstaat er een schimmel die zich door het hout heen vreet en ervoor zorgt dat er houtrot ontstaat.  Houtrot is zeer moeilijk te herkennen maar er zijn een aantal punten die u zelf in de gaten kan houden: aantasting op het verfsysteem zoals bijvoorbeeld openstaande naden, blazen of zachthout.

 

Door onze ervaring en kennis zorgen wij ervoor dat uw houtwerk hersteld en er weer uitziet als gloednieuw. Deze werkzaamheden kunnen hoge kosten voor u voorkomen!

Houtrot repareren

Onderstaand zie je welke stappen Bonnet Schilderwerken neemt om houtrot te repareren:

  • Allereerst verwijderen we de huidige verf.
  • Vervolgens verwijderen we de houtaantasting. We pakken altijd wat ruimer om te voorkomen dat er nog wat houtrot blijft zitten. Mocht er op een dusdanige manier houtrot in het hout zitten dat een kozijn bijvoorbeeld niet meer bruikbaar is dan laten we dit weten.
  • We vullen de plek waar het houtrot heeft gezeten aan met houtrotvuller.
  • Tot slot schuren we alles op zodat het weer een strak kozijn lijkt en verven we het weer naar zijn voormalige staat.

Wat is houtrot?

Houtrot is een schimmel die ontstaat als er vocht op het hout komt en niet weg kan. Wanneer het vocht niet weg kan dan wordt het een voedingsbron voor schimmels zoals Serpula lacrtmans, een echte huiszwam. Daarnaast bestaat er ook nog een andere schimmel die vaak voorkomt in houtrot en dat is de Coniophoraa puteana, die bekent staat als een kelderschimmel.

 

Vooral de kozijnen op het zuiden en westen zijn erg gevoelig voor houtrot. Dit komt omdat hier de weersomstandigheden zwaarder zijn. Vooral hout op het zuiden en westen staat onder invloed van zon en regen: de zon verweert de laklaag en de regen maakt het hout vochtig. 

 

 

De schimmels breken bij bruinrot  cellulose in het hout af. Je kan dit zien door te wrijven in je vingers, als het verpulverd is het bruinrot. In het geval van witrot wordt ook lignine afgebroken. Wanneer je witrot aanraakt zal het direct als vezels uit elkaar vallen.

 

De schimmels breken bij bruinrot  cellulose in het hout af. Je kan dit zien door te wrijven in je vingers, als het verpulverd is het bruinrot. In het geval van witrot wordt ook lignine afgebroken. Wanneer je witrot aanraakt zal het direct als vezels uit elkaar vallen.

 

Rottend hout  moet zo snel mogelijk gerepareerd worden omdat het een heerlijke plek is voor insecten zoals de bonte knaagkever. Als het hout nat is kan het beestje makkelijker eten. 

 

Hoe vermijd je houtrot? Houtrot kan je alleen voorkomen door het hout goed te beschermen van vocht. Laat het regelmatig bekijken door een specialist en zorg ervoor dat er in de +/- 5 jaar onderhoud aan gedaan wordt.

Scroll naar top